Hoewel ons verhaal tot hier wellicht leest als een optimistische visie van een land van mooier, meer en beter, moeten we niet uit het oog verliezen dat de belangrijkste reden voor al die keuzes voor Nederland noodzaak is: klimaat- en biodiversiteitscrises bedreigen het menselijke leven. De belangrijke vraag die we moeten beantwoorden is: welke resultaten bereiken we met de hiervoor aangedragen keuzes? Onze claim, gebaseerd op studie en gesprekken met vele wetenschappers, is dat we op iedere van de hieronder genoemde kringlopen een grote stap voorwaarts maken. De exact te verwachten impact behoeft diepgaander wetenschappelijk onderzoek en onderbouwing.
Water
Met het creëren van veel meer ruimte voor water, zullen we beter beschermd zijn tegen de zee. We zijn niet langer afhankelijk van de dijken die ons moeten beschermen, maar hebben natuurlijke buffers waar de grote hoeveelheden water naartoe kunnen. Ook als het water na periodes van veel neerslag ons land binnenstroomt, maakt de ruimte die we langs rivieren en beken hebben toegevoegd ons minder kwetsbaar voor binnenlandse overstromingen.
Foto credits: Jurjen Veerman Photography
Foto credits: Jurjen Veerman Photography
Foto credits: Jurjen Veerman Photography
Foto credits: Jurjen Veerman Photography
Aan de andere kant houden we het water ook beter en langer vast zodat we het kunnen gebruiken tijdens droge periodes. Door meer water op te vangen in de bredere uiterwaarden blijft het langer beschikbaar voor natuur en voedselproductie. Door de beken meer te laten meanderen is het water langer onderweg, overstroomt de stad minder en blijft er meer water beschikbaar voor functies in het landschap. In de hoger gelegen gebieden wordt het water beter vastgehouden en infiltreert het in de bodem door de aanleg van gemengd bos en parklandschappen.
CO2
1,2 miljoen hectare meer natuurrijk landschap betekent een geweldige hoeveelheid opslagcapaciteit van CO2. Bomen, veen, rietvelden, kruidenrijke weilanden: alles slaat CO2 op. De uitstoot van veel CO2 kan beperkt worden door het verhogen van het waterpeil in de veengebieden, het extensiveren van de veeteelt, het permanent opslaan van CO2 door planten van bomen, en gebruik van hout voor het bouwen van huizen. Door hout te gebruiken in plaats van beton wordt veel minder CO2 uitgestoten.
Met de geplande energietransitie moet de totale uitstoot omlaag, van 170 Mton per jaar nu naar een voorspelde 23mTon in 2050. Met dit plan komen we veel sneller naar het sluiten van de CO2 kringloop en kan Nederland zelfs uitgroeien tot een CO2 positief land.
Stikstof
Ook hier snijdt het mes aan twee kanten: de extensivering van de landbouw gaat de stikstofuitstoot drastisch beperken en de aanleg van natuur maakt het mogelijk om stikstof blijvend vast te leggen. Zo voorkomen we dat er een stop op de woningbouw nodig is en snelheidsbeperkingen op de snelweg steeds veranderen. Zo verdwijnt het stikstofprobleem als bijna vanzelf door de kringloop daadwerkelijk te sluiten.
Biodiversiteit
Wellicht de grootste positieve impact van dit plan betreft de biodiversiteit. Die krijgt namelijk de volle ruimte zich te herstellen in een veel groter natuurlandschap. Insecten, vogels, vissen, zoogdieren - grassen, struiken, planten en bomen - al het leven krijgt ruimte om weer in balans te komen.
Het boerenbestaan en de agro industrie
De boeren verkrijgen duidelijkheid en zekerheid voor de lange termijn waardoor ze aan een duurzame toekomst kunnen gaan bouwen. Sommige - vooral hen die geen opvolgers hebben en toch al dachten over pensioneren - kunnen hun gronden tegen een mooie prijs verkopen, schulden aflossen en op hun boerderij blijven wonen. Anderen kunnen hun bedrijf gaan extensiveren door ruimhartige subsidies te gebruiken. Daarmee kunnen bijvoorbeeld huidige melkveehouders in de veengebieden hun koeien verplaatsen naar de uiterwaarden. Of kunnen varkenshouders hun veestapel inkrimpen en andere soorten varkens in bossen gaan houden. Weer anderen laten natuur ontstaan op hun gronden en gaan over op natuurbeheer of bosbouw. En een aantal gaat op behoorlijk intensieve manier door, maar dan met stroken- of mozaïekteelt en zonder kunstmest of pesticiden. Er is voor elke boer wat wils. Maar bovenal, de boer kan blijven boeren en nieuwe noodzakelijke uitdagingen tegemoet treden met steun van de overheid en de bevolking.
Met al deze aanpassingen zal ook de agro industrie zich gaan aanpassen - van een focus op ‘veel voor weinig’ naar een focus op ‘meer door beter’. Het Nederlandse voedselbedrijf kan zo uitgroeien tot de wereldleider in kwaliteit en duurzaamheid.
Levenskwaliteit
Voor de miljoenen mensen die in Nederland leven zien wij een grote verbetering van hun levenskwaliteit. Meer ruimte voor wonen en werken in natuurrijk gebied, veel meer planten en dieren. Meer huizen en nieuwe woonconcepten. Meer prachtige natuur om in te recreëren. Schonere lucht, water en bodem, een gezonde omgeving om in te leven. Door meer balans in de natuur te brengen, krijgen we ook als mensen een groter gevoel van balans. De focus verschuift van ‘meer en efficiënter’ naar ‘meer en beter’.
Sluit dit tabblad in uw browser om terug te keren naar de samenvatting.
(Windows: Crtl+W of Mac: Cmnd+W)